

![]()
Икономика
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в ПлевенУвеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция.Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.
Кирил Стойчев
| 19 Септември 2025, 17:28 ч.
Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция. Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов. Най-емблематичният сорт за Плевенския регион е "Гъмза". Именно на него посветихме и тазгодишния ни открит ден, който се провежда в рамките на Фестивала на виното и фермерските деликатеси в Плевен, припомни доц. Цветанов. Сред традиционните за региона ни сортове са "Рубин", "Кайлъшки мискет", "Кайлъшки рубин" и други, допълни той. Масово винарните започват да се връщат към местните сортове, защото както казва и Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното, хората се наситиха на вина като "Мерло", "Каберне", "Шардоне". До скоро не можехме да правим вино от нашия сорт "Наслада", защото не беше вписан в сортовата листа. След като това е факт, виното ни се възприе много добре, каза още директорът на ИЛВ. Институтът в момента е в кулминацията на гроздобера. Очакванията на доц. Цветанов са за нормални добиви като се вземе предвид сушата и високите температури. Той не се ангажира с конкретни данни за количество грозде, което ще бъде обрано. Вече е приключила беритбата на белите сортове, както и на "Рубин", "Гъмза", и "Букет" от червените. Основно остават "Каберне" и "Сторгозия". Средно годишно ИЛВ произвежда около 40 – 50 тона бяло, червено вино и розе. Отделно се прави вино, което е от опитните масиви. Нов продукт, който започна да предлага Институтът, е т.нар. фрапе от вино. При него в прясното мляко вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София. Друг любопитен продукт са топинги за салати на основата на вино. И двата продукта – емулсията за фрапето и топингите предстои да преминат регистрации като хранителен продукт, за да се предлагат на пазара. По отношение на внедряване на нови технологии доц. Цветанов посочи, че за около две години около 100 000 лева са вложени в оборудване за двете изби на Института. Според него по-скоро трябва да се помисли за промени и адекватни решения в лозарството, при грижите за лозята заради климатичните условия, които предлагат различни предизвикателства всяка година. Миналата година направихме т.нар. контурни резитби с идеята да намалим изпаренията, но се получи откриване на гроздовете, което доведе до прегоряване и по-бързо завяхване на самите гроздове, а от там намаляване на рандемана. Тази година решихме да се опитаме, пак във връзка с тези високи температури, да не правим контурни резитби. Оказа се по-добре, защото гроздето остана повече на сянка и се оказа по-добро решение, защото заради липсата на валежи нямаше условия за развитие на гъбни болести, а в същото време гроздовете не бяха изложени на интензивна слънчева радиация и избегнахме изсушаването. Трябва много добре да следят климатичните условия, за да се вземат навреме и съответните технологични решения, отбеляза доц. Цветанов. "Сърцето" на Института е избата, открита през далечната 1892 година. Тя е една от най-старите на Балканския полуостров и е създадена към съществуващото тогава училище по лозарство и винарство. Избата е правена по френски модел, вкопана е в склона. Температурата в нея е между 15 и 17 градуса целогодишно като тук се пазят вина още годината на създаването й. За да бъде в крак с новите тенденции, Институтът по лозарство и винарство в Плевен вече предлага и така популярните вече винени турове с дегустация. Посетителите могат само да разгледат избата на Института, при тяхно желание и заявка и да опитат от вината. Като интересен факт доц. Цветанов отбеляза, че често посетителите се снимат с табелка на вино, произведено в годината на тяхното раждане. Туристите могат да разгледат и музейната сбирка със стара техника за правене на вино. Предстои ни посещение на група туристи от Германия като изискването им е да не предлагаме вина от световно познати сортове, а само от местни. Това е начинът да запалим интереса и към наши сортове, категоричен е доц. Цветанов. След като бъде прибрано гроздето от лозовите масиви, работата в Института продължава с производството на вино и с прибиране на посадъчния материал. След това започват отчетите по проектите и задачите – обобщаване на научната работа през годината. ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
![]() |

Улица „Мизия“ в комплекс „Крум Бъчваров“ във Видин става еднопосочна
|
![]() |
Изясняват се обстоятелства около инцидент с трима загинали в района на град Сливница, съобщават от МВР
|
![]() |
Хранително отравяне е причината за над 250 заболели и 99 хоспитализирани след сватба в село Филаретово
|
![]() |
Мъж, жена и 18-годишно момче са открити простреляни в кола, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София
|
![]() |
Причината за пресъхване на река Лом при Крива бара е геоложка структура на района, обясни министър Манол Генов
|
![]() |

Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия |

Български производители представят продукцията си на Фестивала на стоте войводи в Сливен
|
![]() |
Посоката, която държим по въвеждане на еврото, е партньорство с търговци и потребители
|
![]() |
Улица „Мизия“ в комплекс „Крум Бъчваров“ във Видин става еднопосочна
|
![]() |
Тази година във винарска изба "Боровица“ акцент в прибирането на новата реколта е прекрасно узрялото Гаме Ноар
|
![]() |
„Демократи за силна България“ отправиха покана към своите коалиционни партньори за излъчване на обща кандидатура за президентските избори
|
![]() |