Начало На преден план Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
12070
Икономика

Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция.Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

| 19 Септември 2025, 17:28 ч.
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция. Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

Мъж и жена са загинали при тежка катастрофа край тервелското село Оногур, съо

Ограничено е движението по част от бургаския булевард "Тодор Александров" в р

Община Опака има одобрен проект за подмяна на водопреносната мрежа в село Гол

Мъж от Сандански ще бъде съден заради домашно насилие и заплахи за убийство,

Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България (НСККРБ)

Най-емблематичният сорт за Плевенския регион е "Гъмза". Именно на него посветихме и тазгодишния ни открит ден, който се провежда в рамките на Фестивала на виното и фермерските деликатеси в Плевен, припомни доц. Цветанов. Сред традиционните за региона ни сортове са "Рубин", "Кайлъшки мискет", "Кайлъшки рубин" и други, допълни той.

Масово винарните започват да се връщат към местните сортове, защото както казва и Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното, хората се наситиха на вина като "Мерло", "Каберне", "Шардоне". До скоро не можехме да правим вино от нашия сорт "Наслада", защото не беше вписан в сортовата листа. След като това е факт, виното ни се възприе много добре, каза още директорът на ИЛВ.

Институтът в момента е в кулминацията на гроздобера. Очакванията на доц. Цветанов са за нормални добиви като се вземе предвид сушата и високите температури. Той не се ангажира с конкретни данни за количество грозде, което ще бъде обрано. Вече е приключила беритбата на белите сортове, както и на "Рубин", "Гъмза", и "Букет" от червените. Основно остават "Каберне" и "Сторгозия". Средно годишно ИЛВ произвежда около 40 – 50 тона бяло, червено вино и розе. Отделно се прави вино, което е от опитните масиви.

Нов продукт, който започна да предлага Институтът, е т.нар. фрапе от вино. При него в прясното мляко вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София. Друг любопитен продукт са топинги за салати на основата на вино. И двата продукта – емулсията за фрапето и топингите предстои да преминат регистрации като хранителен продукт, за да се предлагат на пазара.

По отношение на внедряване на нови технологии доц. Цветанов посочи, че за около две години около 100 000 лева са вложени в оборудване за двете изби на Института. Според него по-скоро трябва да се помисли за промени и адекватни решения в лозарството, при грижите за лозята заради климатичните условия, които предлагат различни предизвикателства всяка година.

За зачестили проблеми с електрозахранването в община Болярово сигнализира кме

Швейцарският търговец на суровини "Гънвор" (Gunvor) обяви, че оттегля предлож

Националният експертен съвет по имунизации предлага включване на варицелна мо

Миналата година направихме т.нар. контурни резитби с идеята да намалим изпаренията, но се получи откриване на гроздовете, което доведе до прегоряване и по-бързо завяхване на самите гроздове, а от там намаляване на рандемана. Тази година решихме да се опитаме, пак във връзка с тези високи температури, да не правим контурни резитби. Оказа се по-добре, защото гроздето остана повече на сянка и се оказа по-добро решение, защото заради липсата на валежи нямаше условия за развитие на гъбни болести, а в същото време гроздовете не бяха изложени на интензивна слънчева радиация и избегнахме изсушаването. Трябва много добре да следят климатичните условия, за да се вземат навреме и съответните технологични решения, отбеляза доц. Цветанов.

"Сърцето" на Института е избата, открита през далечната 1892 година. Тя е една от най-старите на Балканския полуостров и  е създадена към съществуващото тогава училище по лозарство и винарство. Избата е правена по френски модел, вкопана е в склона. Температурата в нея е между 15 и 17 градуса целогодишно като тук се пазят вина още годината на създаването й. 

За да бъде в крак с новите тенденции, Институтът по лозарство и винарство в Плевен вече предлага и така популярните вече винени турове с дегустация. Посетителите могат само да разгледат избата на Института, при тяхно желание и заявка и да опитат от вината. Като интересен факт доц. Цветанов отбеляза, че често посетителите се снимат с табелка на вино, произведено в годината на тяхното раждане. Туристите могат да разгледат и музейната сбирка със стара техника за правене на вино. Предстои ни посещение на група туристи от Германия като изискването им е да не предлагаме вина от световно познати сортове, а само от местни. Това е начинът да запалим интереса и към наши сортове, категоричен е доц. Цветанов.

След като бъде прибрано гроздето от лозовите масиви, работата в Института продължава с производството на вино и с прибиране на посадъчния материал. След това започват отчетите по проектите и задачите – обобщаване на научната работа през годината.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняем мъжа, който днес нападна с нож жена в центъра на Благоевград
Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняем и задържа извършител на опит за умишлено убийство на жена в центъра на Благоевград, съобщиха от прокуратурата. Както ...
В навечерието на професионалния празник на полицията, 67 служители на реда в Ямбол бяха отличени за работата си
Общо 67 служители от Областната дирекция (ОД) на МВР в Ямбол са отличени за висок професионализъм при изпълнение на задачите си, каза да говорителят на регионалната структура Татя ...
В петричкия квартал "Шарон" се извършва ремонт на 18 улици
В петричкия квартал "Шарон" се извършва ремонт на 18 улици в рамките на инвестиционен проект, спечелен от Общината. В обхвата на инвестиционното намерение са включени ремонтни дейн ...
Внесен е обвинителен акт срещу единия от двамата избягали затворници в Ловеч
В Районен съд – Ловеч е внесен обвинителен акт срещу единия от двамата избягали затворници. Това съобщи Петя Иларионова, специалист „Връзки с обществеността” в Ок ...
Окръжният съд в Ловеч ще заседава по дело за смъртта на пациент в Държавната психиатрична болница в града
В Ловешкия окръжен съд е насрочено заседание по образувано дело за смъртта на пациент в Държавната психиатрична болница (ДПБ) в града, съобщиха от пресцентъра на институцията. Нака ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Третата линия на столичното метро няма да се движи на 8 и 9 ноември
Третата линия на столичното метро няма да се движи на 8 и 9 ноември поради необходимата актуализация на софтуера, системите за контрол и управление на влаковото движение на трите н ...
Всички пътеки в района на Бояна са обходени с кучета и хора, а във високите части и с дронове, съобщават от ПСС на БЧК във връзка с издирването на изчезналото момиче във Витоша
Всички пътеки в района на Бояна са обходени с кучета и хора, във високите части и дронове. Работим по информация от камерите в района, съобщават от Планинската спасителна служба на ...
„За мен джазът е общуване
Джазът вече се е превърнал във философия, във влияние на духа, в начин на общуване. За мен джазът винаги е бил преди всичко общуване, защото как можеш да импровизираш, ако не умееш ...
Tenori d`Amore и Вера Гиргинова закриха есенния музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“ в Гоце Делчев
С концерт на триото Tenori d`Amore и сопраното Вера Гиргинова приключи осмото издание на есенния музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“, организиран от Неврокоп ...
Реорганизация на движението е въведена поради пътнотранспортно произшествие на 346 км на автомагистрала "Хемус"
Реорганизация на движението е въведена поради възникнало пътнотранспортно произшествие на 346 км на автомагистрала "Хемус", съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР - ...
Тикер в 05:43 ч.
Третата линия на столичното метро няма да се движи на 8 и 9 ноември поради необх ...
Начало На преден план
12070
Икономика

Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция.Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

| 19 Септември 2025, 17:28 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция. Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

Най-емблематичният сорт за Плевенския регион е "Гъмза". Именно на него посветихме и тазгодишния ни открит ден, който се провежда в рамките на Фестивала на виното и фермерските деликатеси в Плевен, припомни доц. Цветанов. Сред традиционните за региона ни сортове са "Рубин", "Кайлъшки мискет", "Кайлъшки рубин" и други, допълни той.

Масово винарните започват да се връщат към местните сортове, защото както казва и Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното, хората се наситиха на вина като "Мерло", "Каберне", "Шардоне". До скоро не можехме да правим вино от нашия сорт "Наслада", защото не беше вписан в сортовата листа. След като това е факт, виното ни се възприе много добре, каза още директорът на ИЛВ.

Институтът в момента е в кулминацията на гроздобера. Очакванията на доц. Цветанов са за нормални добиви като се вземе предвид сушата и високите температури. Той не се ангажира с конкретни данни за количество грозде, което ще бъде обрано. Вече е приключила беритбата на белите сортове, както и на "Рубин", "Гъмза", и "Букет" от червените. Основно остават "Каберне" и "Сторгозия". Средно годишно ИЛВ произвежда около 40 – 50 тона бяло, червено вино и розе. Отделно се прави вино, което е от опитните масиви.

Нов продукт, който започна да предлага Институтът, е т.нар. фрапе от вино. При него в прясното мляко вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София. Друг любопитен продукт са топинги за салати на основата на вино. И двата продукта – емулсията за фрапето и топингите предстои да преминат регистрации като хранителен продукт, за да се предлагат на пазара.

По отношение на внедряване на нови технологии доц. Цветанов посочи, че за около две години около 100 000 лева са вложени в оборудване за двете изби на Института. Според него по-скоро трябва да се помисли за промени и адекватни решения в лозарството, при грижите за лозята заради климатичните условия, които предлагат различни предизвикателства всяка година.

Миналата година направихме т.нар. контурни резитби с идеята да намалим изпаренията, но се получи откриване на гроздовете, което доведе до прегоряване и по-бързо завяхване на самите гроздове, а от там намаляване на рандемана. Тази година решихме да се опитаме, пак във връзка с тези високи температури, да не правим контурни резитби. Оказа се по-добре, защото гроздето остана повече на сянка и се оказа по-добро решение, защото заради липсата на валежи нямаше условия за развитие на гъбни болести, а в същото време гроздовете не бяха изложени на интензивна слънчева радиация и избегнахме изсушаването. Трябва много добре да следят климатичните условия, за да се вземат навреме и съответните технологични решения, отбеляза доц. Цветанов.

"Сърцето" на Института е избата, открита през далечната 1892 година. Тя е една от най-старите на Балканския полуостров и  е създадена към съществуващото тогава училище по лозарство и винарство. Избата е правена по френски модел, вкопана е в склона. Температурата в нея е между 15 и 17 градуса целогодишно като тук се пазят вина още годината на създаването й. 

За да бъде в крак с новите тенденции, Институтът по лозарство и винарство в Плевен вече предлага и така популярните вече винени турове с дегустация. Посетителите могат само да разгледат избата на Института, при тяхно желание и заявка и да опитат от вината. Като интересен факт доц. Цветанов отбеляза, че често посетителите се снимат с табелка на вино, произведено в годината на тяхното раждане. Туристите могат да разгледат и музейната сбирка със стара техника за правене на вино. Предстои ни посещение на група туристи от Германия като изискването им е да не предлагаме вина от световно познати сортове, а само от местни. Това е начинът да запалим интереса и към наши сортове, категоричен е доц. Цветанов.

След като бъде прибрано гроздето от лозовите масиви, работата в Института продължава с производството на вино и с прибиране на посадъчния материал. След това започват отчетите по проектите и задачите – обобщаване на научната работа през годината.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняем мъжа, който днес нападна с нож жена в центъра на Благоевград
В навечерието на професионалния празник на полицията, 67 служители на реда в Ямбол бяха отличени за работата си
В петричкия квартал "Шарон" се извършва ремонт на 18 улици
Внесен е обвинителен акт срещу единия от двамата избягали затворници в Ловеч
Окръжният съд в Ловеч ще заседава по дело за смъртта на пациент в Държавната психиатрична болница в града
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Третата линия на столичното метро няма да се движи на 8 и 9 ноември
На преден план
Всички пътеки в района на Бояна са обходени с кучета и хора, а във високите части и с дронове, съобщават от ПСС на БЧК във връзка с издирването на изчезналото момиче във Витоша
На преден план
„За мен джазът е общуване
Основна линия
Tenori d`Amore и Вера Гиргинова закриха есенния музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“ в Гоце Делчев
В детайли
Реорганизация на движението е въведена поради пътнотранспортно произшествие на 346 км на автомагистрала "Хемус"
Контекст
Днес депутатите направиха необходимото и правилното, за да не остане България без бензин, дизел и авиационно гориво, написа Слави Трифонов
Контекст
Обединението на жените социалистки в БСП държи високо знамето на социалната идея
Контекст
С тържествена заря-проверка беше отбелязана 140-ата годишнина от Сръбско-българската война в Сливница
Местен фокус
Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняем мъжа, който днес нападна с нож жена в центъра на Благоевград
Контекст
Инвестирането в сигурност и отбрана би било самоцелно, ако няма вдъхновение, желание и посвещение на воинската професия
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.