Начало На преден план Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
12082
Икономика

Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция.Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

| 19 Септември 2025, 17:28 ч.
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция. Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

Не съм празнувала Коледа и като дете, вълнувам се. Тук всички са много добри

Проект на решение за приемане на Административен мониторингов доклад за изпъл

С представяне на филма „Един грам живот“ този уикенд се възстанов

Столичната община въвежда "зелен билет" за пътуване в градския транспорт от д

Държавният глава Румен Радев заяви в началото на ноември т.г., че Движение &b

Най-емблематичният сорт за Плевенския регион е "Гъмза". Именно на него посветихме и тазгодишния ни открит ден, който се провежда в рамките на Фестивала на виното и фермерските деликатеси в Плевен, припомни доц. Цветанов. Сред традиционните за региона ни сортове са "Рубин", "Кайлъшки мискет", "Кайлъшки рубин" и други, допълни той.

Масово винарните започват да се връщат към местните сортове, защото както казва и Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното, хората се наситиха на вина като "Мерло", "Каберне", "Шардоне". До скоро не можехме да правим вино от нашия сорт "Наслада", защото не беше вписан в сортовата листа. След като това е факт, виното ни се възприе много добре, каза още директорът на ИЛВ.

Институтът в момента е в кулминацията на гроздобера. Очакванията на доц. Цветанов са за нормални добиви като се вземе предвид сушата и високите температури. Той не се ангажира с конкретни данни за количество грозде, което ще бъде обрано. Вече е приключила беритбата на белите сортове, както и на "Рубин", "Гъмза", и "Букет" от червените. Основно остават "Каберне" и "Сторгозия". Средно годишно ИЛВ произвежда около 40 – 50 тона бяло, червено вино и розе. Отделно се прави вино, което е от опитните масиви.

Нов продукт, който започна да предлага Институтът, е т.нар. фрапе от вино. При него в прясното мляко вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София. Друг любопитен продукт са топинги за салати на основата на вино. И двата продукта – емулсията за фрапето и топингите предстои да преминат регистрации като хранителен продукт, за да се предлагат на пазара.

По отношение на внедряване на нови технологии доц. Цветанов посочи, че за около две години около 100 000 лева са вложени в оборудване за двете изби на Института. Според него по-скоро трябва да се помисли за промени и адекватни решения в лозарството, при грижите за лозята заради климатичните условия, които предлагат различни предизвикателства всяка година.

Правителството в оставка отмени свое Решение № 865 от 9 декември 2025 г., с к

Заради стачни действия на гръцка територия са възможни затруднения при премин

Българският Червен кръст награди с „Медал за заслуги БЧК – златен

Миналата година направихме т.нар. контурни резитби с идеята да намалим изпаренията, но се получи откриване на гроздовете, което доведе до прегоряване и по-бързо завяхване на самите гроздове, а от там намаляване на рандемана. Тази година решихме да се опитаме, пак във връзка с тези високи температури, да не правим контурни резитби. Оказа се по-добре, защото гроздето остана повече на сянка и се оказа по-добро решение, защото заради липсата на валежи нямаше условия за развитие на гъбни болести, а в същото време гроздовете не бяха изложени на интензивна слънчева радиация и избегнахме изсушаването. Трябва много добре да следят климатичните условия, за да се вземат навреме и съответните технологични решения, отбеляза доц. Цветанов.

"Сърцето" на Института е избата, открита през далечната 1892 година. Тя е една от най-старите на Балканския полуостров и  е създадена към съществуващото тогава училище по лозарство и винарство. Избата е правена по френски модел, вкопана е в склона. Температурата в нея е между 15 и 17 градуса целогодишно като тук се пазят вина още годината на създаването й. 

За да бъде в крак с новите тенденции, Институтът по лозарство и винарство в Плевен вече предлага и така популярните вече винени турове с дегустация. Посетителите могат само да разгледат избата на Института, при тяхно желание и заявка и да опитат от вината. Като интересен факт доц. Цветанов отбеляза, че често посетителите се снимат с табелка на вино, произведено в годината на тяхното раждане. Туристите могат да разгледат и музейната сбирка със стара техника за правене на вино. Предстои ни посещение на група туристи от Германия като изискването им е да не предлагаме вина от световно познати сортове, а само от местни. Това е начинът да запалим интереса и към наши сортове, категоричен е доц. Цветанов.

След като бъде прибрано гроздето от лозовите масиви, работата в Института продължава с производството на вино и с прибиране на посадъчния материал. След това започват отчетите по проектите и задачите – обобщаване на научната работа през годината.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
През следващото денонощие ще бъде облачно и с повсеместни валежи, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. През нощта дъждът в северозападната част от страната, П ...
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на граничните пунктове с Турция "Капитан Андреево" и "Лесово", а на границата със Сърбия - на вход за леки автомобили на "Калот ...
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Противопожарните служби в България са реагирали на 99 сигнала за произшествия и са ликвидирали 58 пожара през изминалото денонощие. Няма загинали и пострадали, съобщиха на сайта си ...
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Бих определил 2025 г. като предизвикателна, но добра година, в която успяхме да отбележим значителен прогрес в много направления, заяви в навечерието на коледните и новогодишни пра ...
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Празник за малки и големи ще се състои днес на централния площад „Севтополис“ в Казанлък, съобщиха от местната администрация. Денят ще започне с посрещане на коле ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Променя се организацията на движение около храм-паметник „Св. Александър Невски“ във връзка с празничното богослужение
Въвеждат се промени в движението около храм-паметник „Св. Александър Невски“ във връзка с празничното богослужение за Рождество Христово.  съобщиха от Столичната о ...
Обилен снеговалеж се очаква в цялата страна на Коледа, обявени са оранжев и жълт код
Предупреждение за обилен снеговалеж за днес, 25 декември, издаде Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В сила ще бъдат жълт и оранжев код. Това сочат данните н ...
Коледно градче в двора, пясъчна скултура на Богородица с Младенеца и коледарски буенек – страната в очакване на Коледа
Коледари, благотворителни инициативи, базари и концерти допринесоха днес за празничното настроение на хората в цялата страна в очакване на Коледа. За интересни инициативи и традици ...
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а девет - под въздействие на наркотици за ден
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол в рамките на изминалия ден. Това съобщи на сайта си Министерството на вътрешните работи (МВР) относно специализиран ...
Сняг вали на проходите Петрохан и Витиня, пътните настилки в страната са предимно мокри, на места - частично заледени, информират от АПИ
Пътните настилки са предимно мокри, частично заледени по усойните места, но проходими при зимни условия. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно състояни ...
Тикер в 06:52 ч.
Въвеждат се промени в движението около храм-паметник „Св. Александър Невск ...
Начало На преден план
12082
Икономика

Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция.Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

| 19 Септември 2025, 17:28 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция. Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

Най-емблематичният сорт за Плевенския регион е "Гъмза". Именно на него посветихме и тазгодишния ни открит ден, който се провежда в рамките на Фестивала на виното и фермерските деликатеси в Плевен, припомни доц. Цветанов. Сред традиционните за региона ни сортове са "Рубин", "Кайлъшки мискет", "Кайлъшки рубин" и други, допълни той.

Масово винарните започват да се връщат към местните сортове, защото както казва и Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното, хората се наситиха на вина като "Мерло", "Каберне", "Шардоне". До скоро не можехме да правим вино от нашия сорт "Наслада", защото не беше вписан в сортовата листа. След като това е факт, виното ни се възприе много добре, каза още директорът на ИЛВ.

Институтът в момента е в кулминацията на гроздобера. Очакванията на доц. Цветанов са за нормални добиви като се вземе предвид сушата и високите температури. Той не се ангажира с конкретни данни за количество грозде, което ще бъде обрано. Вече е приключила беритбата на белите сортове, както и на "Рубин", "Гъмза", и "Букет" от червените. Основно остават "Каберне" и "Сторгозия". Средно годишно ИЛВ произвежда около 40 – 50 тона бяло, червено вино и розе. Отделно се прави вино, което е от опитните масиви.

Нов продукт, който започна да предлага Институтът, е т.нар. фрапе от вино. При него в прясното мляко вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София. Друг любопитен продукт са топинги за салати на основата на вино. И двата продукта – емулсията за фрапето и топингите предстои да преминат регистрации като хранителен продукт, за да се предлагат на пазара.

По отношение на внедряване на нови технологии доц. Цветанов посочи, че за около две години около 100 000 лева са вложени в оборудване за двете изби на Института. Според него по-скоро трябва да се помисли за промени и адекватни решения в лозарството, при грижите за лозята заради климатичните условия, които предлагат различни предизвикателства всяка година.

Миналата година направихме т.нар. контурни резитби с идеята да намалим изпаренията, но се получи откриване на гроздовете, което доведе до прегоряване и по-бързо завяхване на самите гроздове, а от там намаляване на рандемана. Тази година решихме да се опитаме, пак във връзка с тези високи температури, да не правим контурни резитби. Оказа се по-добре, защото гроздето остана повече на сянка и се оказа по-добро решение, защото заради липсата на валежи нямаше условия за развитие на гъбни болести, а в същото време гроздовете не бяха изложени на интензивна слънчева радиация и избегнахме изсушаването. Трябва много добре да следят климатичните условия, за да се вземат навреме и съответните технологични решения, отбеляза доц. Цветанов.

"Сърцето" на Института е избата, открита през далечната 1892 година. Тя е една от най-старите на Балканския полуостров и  е създадена към съществуващото тогава училище по лозарство и винарство. Избата е правена по френски модел, вкопана е в склона. Температурата в нея е между 15 и 17 градуса целогодишно като тук се пазят вина още годината на създаването й. 

За да бъде в крак с новите тенденции, Институтът по лозарство и винарство в Плевен вече предлага и така популярните вече винени турове с дегустация. Посетителите могат само да разгледат избата на Института, при тяхно желание и заявка и да опитат от вината. Като интересен факт доц. Цветанов отбеляза, че често посетителите се снимат с табелка на вино, произведено в годината на тяхното раждане. Туристите могат да разгледат и музейната сбирка със стара техника за правене на вино. Предстои ни посещение на група туристи от Германия като изискването им е да не предлагаме вина от световно познати сортове, а само от местни. Това е начинът да запалим интереса и към наши сортове, категоричен е доц. Цветанов.

След като бъде прибрано гроздето от лозовите масиви, работата в Института продължава с производството на вино и с прибиране на посадъчния материал. След това започват отчетите по проектите и задачите – обобщаване на научната работа през годината.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Променя се организацията на движение около храм-паметник „Св. Александър Невски“ във връзка с празничното богослужение
Основна линия
Обилен снеговалеж се очаква в цялата страна на Коледа, обявени са оранжев и жълт код
На преден план
Коледно градче в двора, пясъчна скултура на Богородица с Младенеца и коледарски буенек – страната в очакване на Коледа
Контекст
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а девет - под въздействие на наркотици за ден
Основна линия
Сняг вали на проходите Петрохан и Витиня, пътните настилки в страната са предимно мокри, на места - частично заледени, информират от АПИ
Сфера
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната
В детайли
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Контекст
Заради изтегляне на тежкотоварен камион е ограничено движението по пътя Велико Търново-Гурково при разклона за село Радковци
Сфера
Зоните за паркиране в София са безплатни в празничните дни
Основна линия
Танцуващите коледари от Ямбол пазят и съхраняват уникалната за България традиция на коледарския буенек
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.